admin

October 16.2024 |

Kliendi taust

Projekti tellija oli Taltech ning lõppkliendiks on Õiglase Ülemineku Fond (ÕÜF), mis keskendub teaduslike algatuste juhtimisele seoses Ida-Virumaa õiglase üleminekuga. Veebilehe peamine sihtrühm on teadlased, akadeemilised asutused, piirkonna ettevõtted ja organisatsioonid, kohalike omavalitsuste esindajad ning meediaprofessionaalid. Veebilehe eesmärk on olla põhjalik platvorm teadusuuringute ja Ida-Virumaa ülemineku jõupingutuste kohta teabe levitamiseks ja koostöö hõlbustamiseks.

 

Projekti eesmärgid

Projekti peamine eesmärk oli luua visuaalselt atraktiivne ja kergesti navigeeritav veebileht, mis edendaks kasutajate kaasamist, annaks selge ülevaate uurimisvaldkondadest ja kajastaks uudiseid ning värskendusi, mis on seotud Ida-Virumaa õiglase üleminekuga. Veebileht pidi kajastama Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) ja Tartu Ülikooli (TÜ) koostööd ning asuma domeenil teadusidavirumaal.ee, kasutades WordPressi sisuhaldussüsteemi (CMS). Lisaks pidi veebileht pakkuma teadusvaldkonna uudiseid, meediakajastusi ja tulevasi üritusi.

Töö ulatus

Projekti töö ulatus hõlmas järgmist:

  1. Veebistruktuur ja sisuplokid: Veebileht pidi olema modulaarne, üles ehitatud paindlikele sisuplokkidele, mida saab vastavalt vajadusele ümber korraldada ja redigeerida. Need plokid sisaldasid bänneri slaiderit, kutset tegevusele (CTA), uudiste ja meeskonnaliikmete sektsioone. Iga plokk oli disainitud kasutajasõbralikuks ja visuaalselt meeldivaks​.
  2. Põhivaated ja funktsionaalsus: Veebilehe ülesehitus sisaldas mitmeid olulisi vaateid:
    • Avaleht: Sisaldas bänneri slaiderit, uudisteplokki, CTA-d ja fookusvaldkondi.
    • Meeskonnalehed: Kuvati juhtkomitee ja töörühmade liikmete profiilid koos kontaktandmetega.
    • Uudised ja meediakajastused: Kuvati automaatselt uusimaid artikleid ja meediakajastusi.
    • Fookusvaldkonna lehed: Esile tõsteti konkreetsed uurimisvaldkonnad ja projektid​.
  3. Disaini spetsifikatsioonid:
    • Värvilahendus: Sinine ja roheline värv palett, mis vastas kliendi soovitud visuaalsele identiteedile.
    • Logo nõuded: Veebilehel kuvati selgelt TTÜ, TÜ ja Euroopa Regionaalarengufondi logod. Logod kasutati SVG failidena, et tagada kvaliteet erinevatel seadmetel​.
    • Responsiivne disain: Veebileht oli täielikult optimeeritud mobiiliseadmetele, tagades sujuva funktsionaalsuse lauaarvutites, tahvelarvutites ja nutitelefonides​.
  4. Tehnilised nõuded:
    • Veebileht arendati WordPressi platvormile ja kõik disaini- ja funktsionaalsed elemendid integreeriti sisuhaldussüsteemi, et hõlbustada haldamist.
    • Kasutati pluginaid turvalisuse, SEO optimeerimise ja piltide optimeerimise tagamiseks, et parandada veebisaidi jõudlust ja kaitsta seda haavatavuste eest.
    • Projekti käigus järgiti WCAG 2.2 ligipääsetavuse standardeid ja OWASP turvastandardeid, saavutades eesmärgiks seatud vähemalt 95 punkti Google PageSpeed Insightsi jõudluse mõõtmises​.

 

Disaini ja arenduse protsess

Projekt järgis struktureeritud arendusprotsessi:

  • Esialgne konsultatsioon ja visuaalne skeem: Meeskond tegi koostööd kliendiga, et mõista nõudeid, mis dokumenteeriti detailses projektikirjelduses ja visuaalses skeemis. See tagas kõigi osapoolte ühtse arusaama veebilehe paigutusest ja funktsionaalsusest​.
  • Sisu haldamine ja disaini kohandused: Projekti jooksul täpsustas klient sisu, nagu töörühmade tutvustused ja meeskonnaliikmete profiilid. Disaini kohandati vastavalt kliendi tagasisidele, et tagada vastavus visuaalsetele ja funktsionaalsetele ootustele​.
  • Responsiivne ja kasutajasõbralik disain: Disainimeeskond keskendus responsiivsele disainile, mis toimiks hästi erinevates seadmetes. Tähelepanu pöörati ka sellele, et kriitilised elemendid, nagu uudiste artiklid ja tegevuskutsed, oleksid kergesti klikitavad ja kasutajasõbralikud​.

 

Peamised väljakutsed ja lahendused

  1. Erinevate logode ja visuaalide haldamine: Üks väljakutseid oli tagada, et logod kuvatakse kvaliteetselt erinevates seadmetes. Probleem lahendati, kasutades rasterpiltide asemel SVG faile​.
  2. Kasutajakogemuse kohandamine: Klient soovis mitmeid kohandusi, et parandada kasutajakogemust, näiteks uudiste sektsiooni piltide klikitavaks muutmist ja meeskonnaliikmete kontaktandmete paremat nähtavust. Need kohandused tehti projekti lõppfaasis​.
  3. Ligipääsetavuse tagamine: WCAG 2.2 standarditele vastamine nõudis suurt tähelepanu kontrastsuse, fontide suuruse ja muude kasutusmugavuse tegurite osas, eriti mobiilikasutajatele. Otsinguriba ja nuppude tekst tehti tumedamaks, et tagada kontrastsusnõuete täitmine​.

 

Projekti tulemus

TeadusIdaVirumaal.ee veebileht vastas edukalt kliendi eesmärkidele, pakkudes visuaalselt köitvat ja funktsionaalselt tugevat platvormi. Lõplik veebileht sisaldas intuitiivset navigeerimist, kvaliteetseid visuaale ja tugevat tehnilist jõudlust. Pärast lansseerimist optimeeriti veebileht otsingumootorite jaoks (SEO), mis aitas parandada lehe leitavust.

Veebilehe lansseerimine toetas Õiglase Ülemineku Fondi laiemat eesmärki pakkuda keskset platvormi teaduskoostööks, meediakajastuste levitamiseks ja sidusrühmade kaasamiseks, muutes selle oluliseks ressursiks Ida-Virumaa õiglase ülemineku protsessis.

Vaata tulemust siin: teadusidavirumaal.ee